CHP Yalova İl Başkanı Nur Koçak 7/14 Ocak Görme Engelliler Haftası olması nedeniyle yaşayan tüm görme engellilerimize şifalar dilerken sorunlarının da bir an önce öncelik sırasına konularak çözülmesi dileğinde bulundu.
CHP Yalova İl Başkanı Koçak açıklamasında ;
” Avrupa’da 31 milyondan fazla kör ve az gören insan bulunmaktadır ve artan yaşlı nüfusu ile birlikte bu sayı önümüzdeki yıllarda artarak devam etmektedir.
Bu oran gelişmekte olan ülkelerde daha fazla artmaktadır. Çocuklar, yetişkinler ve her yaştan kişi için görme kaybı oluşumunun birçok farklı sebebi vardır. Diyabet, glokom, katarakt, Retinitis Pigmentosa, Makula dejenerasyonu, üveit, albinizm, tümör, gözde yaralanma veya bir tedavinin yan etkisi bunlara örnektir. Görme kaybı olan her yaştan kadın erkek aynı rehabilitasyon ve destek görme hakkına sahiptir. Bunun sağlanabilmesi için bu hizmetlerin hepsi ulaşılabilir olmalıdır. Örnek olarak; bu hizmetleri sunan ülkelerde görme kaybı olan tüm halk yaşı, cinsiyeti, ırkı ne olursa olsun bu hizmetlere ulaşabiliyor ve bu hizmetlerden yararlanıyorlar.Ülkemizde de bu hizmetler artırılmalıdır.
Görme kaybını önleme ve erken tanı görmenizi kurtarabilir.” diyen Koçak açıklamasını şu satırlarla sürdürdü;
” Örnek olarak; Opto-bus. Opto-bus ile insanlar göz muayenelerini yaptıktan sonra bakım evlerine veya okullarına gidebilecekler. Bazı ülkelerde okullara gelen göz doktoru ve bir Optometrist ile senede bir kez göz muayenesi yaptırmaktadır.
Bizde öneri olarak;
Ülkemizde de her Okul açılış dönemlerinde mutlaka göz sağlığı hizmetleri verilmeli tarama yapılmalıdır. Bu konunun ihmal edildiğini ve artan görme kayıplarında önlem almakta bu yüzden geçik-ilmektedir. Devler Sağlık Kurumları,Yerel Yönetimler ve Eğitim Kurumlarımız bu konuda koordineli çalışma yapmalıdırlar.
Hastaneler, okullar, bakım evleri, şirketler, yerel yönetimler, diğer ortaklıklar ve uluslar arası örgütü ile iş birliği halinde olmak, düzenli göz kontrollerinin yapılmasında, görme kaybı hakkında bilgilendirilmesinde, rehabilitasyon ve destek servislerindeki gelişimi sağlanmalıdır.
Bu hizmetlerin tanıtımının yapılması ve uygulanması için gerekli önlemler mutlaka alınmalı,
Az görmenin günlük hayata etkileri konusunda farkındalık yaratılmaya çalışılmalı,
Az görme ihtiyaçlarını içeren bilgiler, servisler, eşyalar ve ortamın bulunduğu tanıtım ve lobiler olmalıdır,
Erken tanı ve teşhis programlarına olan destek arttırılmalı,
Körlük ve az görmeyi birlikte içeren ulusal göz sağlık planı geliştirilmeli,
Rehabilitasyon servisleri ve destek programları ile işbirliği halinde olunmalıdır. Tüm Görme Engelli Vatandaşlarımıza Allah’tan şifalar dilerken, sorunlarının da en kısa zaman içinde çözülmesini temenni ederek sağlık dolu günler diliyorum.” dedi…