Yalova açısından büyük önemi olan 5.9 kilometrelik Yalova Güney Çevre Yolu Projesi Yalova ve Kadıköy Belediyelerince yapılacak olan kamulaştırmaları bekliyor.
Karayolları 14. Bölge Müdür Yardımcısı Tarık Gökhan Gölbaşı Yalova Güney Çevre Yolu Projesi hakkında bilgi verdi. Gölbaşı, il açısında büyük önemi olan yolun projelendirme çalışmasının tamamlandığını ve Yalova ile Kadıköy’ün kamulaştırma çalışmalarını beklemeye başladıklarını dile getirdi. Gölbaşı açıklamasında, “Yalova Güney Çevre Yolu Projemiz önemli bir projedir. Toplam 5,9 kilometre uzunluğunda bölünmüş yol olarak projelendirdik. Bu projede şu anda imar uygulamaları devam ediyor. Projemiz hazır durumda. Karayolları yol ağında bu proje. Yalova ve Kadıköy Belediyelerince, imar uygulamaları yapılıyor. Kamulaştırmalar bittikten sonra yatırım programına alınacak. Yatırım programına alındıktan sonra ihalemizi yapıp, çalışmalara başlayacağız. İmar durumu biraz da belediyelere bağlı. Bildiğimiz kadarıyla Yalova Belediyesi büyük ölçüde tamamladı. Kadıköy Belediyesi’nde de baya ilerlemeler sağlandı. 2019 yılı içerisinde imar uygulamalarının tamamlanması bekleniyor” dedi.
Kamulaştırma çalışmaları hakkında bilgi veren Kadıköy Belediye Başkanı Mehmet Şahin ise, “Çevre yolu ile ilgili imarlı olan yerleri anlaşmalı bitirdik. Ufak yerlerde kamulaştırma yapmak çok zor. Bazı takıldığımız yerler var. Yalova Belediyesi daha çevre yolunu planlarına işlemediler bile. Belediye olarak 1 yıldır planlara işledik. Tapularımızı vatandaşlara teslim ettik. 50 binlik planların da çalışmalarını yaptık” diye konuştu.
Yol güzergahında bulunan alanların tarımsal alan dışına çıkartılması için Toprak Koruma Kurulu kararı ile 18 uygulaması yaptıklarına vurgu yapan Yalova Gıda ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar ise, “Toprak Koruma Kurulu’nun kararıyla 18 uygulamasıyla yol güzergahının boşaltılması için hem Kadıköy hem de Yalova Belediyesi’nin sınırlarında kalan alanlar tarım dışına çıkarıldı. 2017 yılında çıkan bir yönetmelik var. Bu yönetmelikte 2 yıl içerisinde planlamalar tamamlanmazsa, Toprak Koruma Kurulu kararı kalır, tekrar eski haline döner. Yani belediyeler tekrarda başa dönerler. 2017 yılının 12 ayında karar çıktı. 2019’ın 12. ayına kadar belediyelerin bu süreyi çok iyi değerlendirmesi lazım. Yoksa işlemler başa döner. Kamulaştırma yapılmadığı için zaten tarım alanlarından fedakarlık yapıldı; 18 uygulamaları yapılarak güzergah boşaltılsın diye. Süreç işlerken tekrardan zaman kaybı söz konusu olur. Yalova’nın ciddi problemi diye kurul zaten olumlu bakmıştı”