Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kendir, Yalova’da deprem riski kadar heyelan tehlikesininde olduğunu söyledi.
Kendir şunları söyledi: ‘’Yağışlı mevsimlerde deprem kadar Heyelan’da en büyük problemimiz, birde üzerine Deprem olursa halimizi düşünemiyorum. Yalova’da Heyelan Riski’ne Dikkat! Yapılarımızı bu doğrultuda inşa etmeli, İmar Planlarımızı bu riski dikkate alarak yapmalıyız’’ dedi.
‘Çekilme meteorolojik bir durum’
Önceki gün Yalova sahilde denizin 10 metre çekilmesiyle ilgili olarak Kendir sözlerine şöyle devam etti: ‘’Deniz çekilmeleri tamamen meteorolojik bir durum, hava olayları ve rüzgarlar ile ilgilidir. Depremler sırasında gözlenen Tsunami öncesi deniz çekilmesi Büyük bir Deprem sonrasında ve genellikle açık denizlerde meydana gelmektedir. Bu hareketlerde genellikle sığ sahil şeritlerinde etkisini göstermektedir. Yalovamızda bir Tsunami oluşması beklenmemekle birlikte Faylanmaya bağlı olarak 17 Ağustos depreminde olduğu gibi (Gölcük, Değirmendere), bazı bölgelerde denizin karayı basması söz konusu olabilir. Ancak buda Fayın kara ile denizin buluşma noktalarında mümkündür’’ diye konuştu.
‘Sağlam binalarda oturmalıyız’
Osman Kendir, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Dün akşam saat 19.14’te Orta Marmara Fayı üzerinde meydana gelen Ml:4.0 büyüklüğündeki deprem sonrası toplamda 5 adet deprem oluşmuştur. Öncelikle bu depremler ilk depremin (19.14teki) artçıları olup öncü deprem değildir. Bu kapsamda oluşan depremin sayısı nedeniyle endişe edilecek bir durum yoktur. Ancak şu bir gerçektir ki bu bölgede büyük bir depremi her an beklemekteyiz ve bu deprem olmadan önce de önlem almalıyız. Kartal’da meydana gelen bina yıkılması bize gösteriyor ki binalarımız bir sarsıntı bile olmasına gerek kalmadan yıkılmaktadır. Bu nedenle de zemin-yapı ilişkisi kurulmuş sağlam binalarda oturmalıyız’’ şeklinde konuştu.