Yeşilay Yalova Şubesi üzerinde itina ile çalıştığı projesini saha faaliyetine geçirerek, esnafla buluştu.
On dört gönüllü ve beş yönetim kurulu üyesi ile birlikte başlatılan proje Yalova esnafı tarafından memnuniyetle karşılanırken, Esnaf ve Sanatkarlar Odası da projeye iştirakçi olarak katılarak protokol imzalandı. Yeşilay Yalova Şube Başkanı Ali Faik Aydın projenin uygulanmasının temelini ve sebebini açıklarken; “Bağımlılık olgusu toplumun yaş ve statü gözetmeksizin her kesimini doğrudan etkileyen ve sonuçları itibariyle sosyal hayattan ekonomiye kadar birçok farklı alanda kendi içinde sorunlar barındıran bir yapıdadır. İstanbul sahip olduğu sosyal özellikler bakımından bağımlılık alanında ülkemizin genel fotoğrafını yansıtmaktadır. Bu çerçevede alanda yapılan çalışmalar bağımlılık olgusunun özellikle gençler üzerinde ciddi bir tehdit haline geldiğini ve bu açıdan önleyici projelerin geliştirilmesi gerektiğini bizlere göstermektedir.
Bu doğrultuda Tübim’in 2011 de ortaya koyduğu çalışmada gençler arasında maddeyi en az bir kere deneme oranının %1,5 un üstünde çıkması aynı kuruluşun sonraki yıllarda yaptığı raporlarda bu oranın artış trendinde oluşu kaygı verici bir gelişmedir. AB 2017 ilerleme raporundaki verilere bakıldığında Türkiye’de 25 yaş altı kişiler için bildirilen aşırı doza bağlı ölüm sayısında hafif bir artış görülmüştür.
Mekansal açıdan bakıldığında ise özellikle düşük gelir grubu ve gecekondu bölgelerinde madde bağımlılığı riskinin yüksek olduğunu, bu bölgelerde yaşayan gençlerin başta sigara ve alkol olmak üzere uyuşturucu kullanımına yönlendiren ve kolaylaştıran madde kullanımları yükselmektedir. Emniyet kayıtları uyuşturucu ile ilgili ölümlerin %43,2 sinin İstanbul da olduğunu göstermekle birlikte 2011 yılından bu yana bu oranında %60’ın üzerinde artış göstermesi de talep azaltımı temelli uygulamaların acilen pratiğe dönüştürülmesini gerekli kılmaktadır.
Doğrudan madde bağlantılı ölümlerin en yüksek olduğu yaş grubu olan 20-29 yaş aralığı gençleri işaret etmekte ve bu alandaki faaliyetleri önemli kılmaktadır. Bu doğrultuda gençlerin bu risklerle karşılaşma imkanını azaltmak ve toplumsal bir duyarlılık mekanizması kurmak önem taşımaktadır. Projemiz ile bağımlılıklar konusunda hassasiyeti ve mücadele bilinci yüksek esnafların ahilik değerinin sokağa caddeye yansıtarak çocuk ve gençlerin risk düzeylerinin en aza indirilmesine yönelik rol model esnaflarla toplumun bağımlılıkla mücadeleye aktif olarak katılımı amaçlanmaktadır.” Sözleri ile ifade etti.
Yeşilay Elçisi olan esnafın Türkiye Bağımlılıklar Mücadele Eğitimi ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile ilgili detaylı bilgilendirme ve eğitimin verileceğini de belirten Sayın Aydın; “ Esnafımız bu detaylı bilgilendirmeden sonra kamuoyunda eksik ve yanlış bilinen bağımlılıklarla olan mücadelede temiz ve de gerçek bilgiye sahip olacağı gibi aynı zamanda bağımlı bir kişiye nasıl davranacağını ve de hangi kurum ve kuruluşlara yönlendirileceğini öğrenecek. Bu sayede doğrudan ve net bir adım atılarak geç kalınmış olunmayacak. Talebi en aza indirgemenin Yalova Halkı ile birlikte gururunu yaşayacağız.” dedi.
Yeşilay Elçisi olmak isteyen esnaf Yeşilay Yalova Şubesi ile irtibat kurarak, bağımlılıkla mücadelede katkı sağlayabilir ve ülke geleceğine büyük katkılar sunabilir.