Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yalova Milletvekili Tahsin Becan, kente geçmişte ekonomik değer katan Çamlık Otel ve ETİBANK Sosyal Tesisleri gibi birçok simgenin atıl bırakılarak kentteki üretim ve istihdam olanaklarının kısıtlandığını birçok defa dile getirdiğini kaydederek, “30 yıldır atıl bırakılan Dereağzı bölgesi de bir başka kanayan yaramızdır. İlimizin bir üretim ve istihdam merkezi ama potansiyelinin böylesine heba edilmesini kabul etmek mümkün değil” dedi.
Yalova’nın konum olarak balıkçılık olanakları bakımından Marmara’nın önemli merkezlerinden biri olduğuna dikkati çeken Becan, “Kentimizin potansiyellerini fırsata çevirebilmek için, ekonomik hareketliliğinin arttırılması, finansman için kaynak yaratılması, insan ve doğal kaynakların yeniden ele alınması gerekirken, Yalova’nın bütün kaynakları birer ikişer atıl bırakılıyor” diye konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Milletvekili Tahsin Becan, kentin 30 yıldır kanayan yarası olan ve atıl bırakıldığı için ekonomik değer kaybına neden olan Dereağzı konusunu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. İktidarın kentleşmeye yaklaşımının sadece yerleşim mekânlarının fiziksel olarak büyütülmesinden ibaret olduğunu dile getiren Becan, “Kentleşmeyi, endüstrileşme ve modernleşme sürecinin dışında görmek, yaşadığınız kente ihanet etmektir. Kentleşme süreci, sosyal ve ekonomik süreçlerden bağımsız değildir. İktidar birer ikişer atıl bırakan Yalova’nın öz kaynaklarıyla, kentin can suyunu kurutuyor. Yalova’nın ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlayabilecek potansiyeli var ancak değerlendirilmiyor, bunu anlamak mümkün değil” diye konuştu.
Neden atıl bırakıldı?
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Tahsin Becan, Marmara Denizinde 10’a yakın su ürünü karaya çıkış noktası olduğunu ifade ederek, Yalova’nın gözbebeği olması gerekirken yıllardır unutulan Dereağzı Bölgesi’nin neden kaderine terk edildiğini sordu. Çamlık Otel ve ETİBANK Sosyal Tesisleri gibi geçmişte kente büyük ekonomik girdi sağlayan tesislerin atıl bırakıldığını sıklıkla gündeme getirdiğini kaydeden CHP’li Becan, 30 yıldan beri çivi çakılmayan, ıslahı düşünülmeyen Dereağzı Bölgesi’nin kent ekonomisine kazandırılması gerektiğini söyledi.
Balık haline ne oldu?
Geçmiş yıllarda yüzlerce kişiye istihdam olanağı sağlayan Dereağzı Bölgesi’nin bugün adeta bir tekne mezarlığına dönüştüğünü ve ıssızlaştırıldığını ifade eden Becan, “Yalovamız Marmara’nın en önemli balıkçılık noktalarından biri olmasına karşın yıllardır kent ekonomisine büyük katkı sağlayacağını dile getirdiğimiz ‘Balık Hali’ hayaline bir türlü kavuşamadı! Oysa her seçim dönemi geldiğinde ‘müjdesi’ verilen, fakat sandık rüzgarı kesildiğinde ‘izi kalmayan’ vaatler arasında yerini alan ‘Balık Hali’ Yalova ekonomisi için bir hayal değil, zorunluluktur” diye konuştu.
Talep var, duyan yok!
Yalovalı balıkçıların yıllardır ısrarlı bir şekilde Balık Hali kurulmasını talep ettiklerini söyleyen CHP’li Becan, “Balıkçılarımızın yıllardır mağduriyet yaşadıkları haklı bir talepleri var. Balık Hali’nin kurulmasını istiyorlar. Yer var, talep var, imkan var ancak duyan yok. Şimdi ilgili Bakanlıklara, ‘Bu konuda bir çalışmanız olacak mı?’ diye soracağız; ya yanıt vermeyecekler ya da ilgisiz bir cevap verecekler. Oysa her yıl açıklanan Yatırım Programına baktığımızda bu sene de içinde ‘Balık Hali’ yapımının yer almadığını görüyoruz. Biz kent ekonomisi ve balıkçı esnafımızın alın teri, helal kazancı için bu talebi ısrarla dile getirmeye devam edeceğiz” dedi.