Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, göreve gelmesinin ardından ilk basın toplantısını düzenledi. Yılmaz, kurum müdürleriyle birlikte gazetecilerin karşısına geçerken yatırımları anlattı. Yılmaz, yeni devlet hastanesi için de 2019 yılını işaret etti.
Uygulama Oteli’nde düzenlenen basın toplantısında Vali Tuğba Yılmaz, göreve geldiği günden bu yana kadar uzanan süreçte ilk basın toplantısını düzenleyerek, ildeki çalışmaları, yatırımları ve projeleri anlattı. Kurum müdürlerinin de tam kadro yer aldığı basın toplantısında göreve geldiği andan beri 24 saatinin ‘Bu millete nasıl daha iyi hizmet üretiriz?’ kaygısı ile geçtiğinin altını çizen Vali Yılmaz, Yalova’da görev yapmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.
Yalova’nın her geçen gün büyüdüğünü kaydeden Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, “Yalova’da ekonomik veriler, sosyal kalkınma, kültürel ve turizm yansımaları ile diğer hususlarla ilgili verilere baktığımızda ilimizin her geçen gün büyüdüğünü görüyoruz. Sanayide, tarımda, turizmde hızla kalkınıyoruz. İlimiz 3 metropol kentin önemli bir kavşak noktasında yer alıyor. Lokasyonu açısından son derece önemli bir yerde bulunuyoruz. Osmangazi Köprüsünün göreve açılması ile birlikte de ilimizin bulunduğu lokasyonun değeri arttı” dedi.
Yalova’da FETÖ ile mücadelenin etkin ve kararlı bir şekilde sürdürüleceğini belirten Vali Yılmaz, şöyle devam etti:
“İlimizde hükümetimizin yatırımlarını, 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşma noktasında yapılacak tüm çalışmaları yakından takip edeceğim. Vatandaş odaklı ve vatandaşlarımızın memnuniyetini ön plana alan bir yönetim sergileyeceğiz. Vatandaşlarımıza kapılarımız her zaman açık olacak. Ben tüm kurumlara vatandaşın, ‘Gittim, görüşemedim’ gibi şikayetlerinin gelmemesini bildirdim. Vatandaşları yerinde dinleyeceğimizi ve bizim halkımızın ayağına gideceğimizi söylemiştik. Vatandaşımızın yüzündeki memnuniyet bizim için en büyük ödüldür. Bütün bunları yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Bazen 24 saat bize yetmiyor. Daha gün bitmeden bir diğer günün planlamasını yapıyoruz. Bu aziz millete ne yapsak azdır”
5 yılda 6.7 milyar TL yatırım
Yalova’ya 2013-2017 aralığında toplamda 6.7 milyar TL’lik yatırım yapıldığını belirten Yılmaz, “2013-2017 yılları arasında ilimizde gerçekleşen kamu yatırımlarına baktığımızda başta ulaştırma sektörü olmak üzere, altyapı inşaatı, eğitim, il özel idaresi, KÖYDES, sağlık, tarım, gençlik ve spor alanlarında olmak üzere toplam 6.7 milyar TL’lik kamu yatırımı harcaması gerçekleştirilmiş. Bu kaynağın 5 milyar TL’si ulaştırma sektöründe, 550 milyon TL altyapı çalışmaları, 326 milyon TL eğitim, 33 milyon TL sağlık sektörüne ayrıldı. 2016 yılında yürütülen 211 adet projenin toplam ödenek miktarı 685.7 milyon TL. 2017 yılında ise ilimizde devam eden 223 adet projenin toplam bedeli 1.5 milyar TL. Bütün bu yatırımlar gerçekleştiği takdirde ilimiz eğitimden sağlığa kadar her alanda önemli bir il haline gelecek. Bu büyümesini ihracat rakamlarına da, istihdama da, refah düzeyine de yansıtacağına inanıyorum. 2003 yılından 2017 yılının ilk 6 aylık dilimine kadar toplam 55 adet kamu binası yatırımı tamamlanmıştır. 2017 yılı içerisinde 4’ü tamamlanan, 8’i devam eden 1’i de başlama aşamasında olan toplamda; 13 kamu binası yatırımı bulunmaktadır. 2017 yılında ki kamu binaları için toplam proje bedelimiz 70 milyon TL’dir” dedi.
İçme ve sulama suyuna büyük yatırım
DSİ Yatırımlarında artış olduğunun da altını çizen Vali Yılmaz, il genelinde yapılan yatırımları ise şu şekilde sıraladı:
“2017 yılında ilimizde DSİ açısından önemli yatırımlar var. Bu yatırımlardan bazıları tamamlandı. Bazıları devam ediyor. Bazıları ise önümüzdeki günlerde başlayacak. Armutlu Sarpdere Göleti Projesi, Armutlu Yumrudere Göleti Projesi, Armutlu Fıstık Dere, Çağlayan Dere, Uzun Dere ıslah projesi, Kazımiye Deresi 1. kısım ıslah projesi, Çınarcık, Aydın Dere ıslah projesi, Selimandıra Deresi ıslah projesi önemli projelerdir. Bu projelerin gerek ilimizde tarımsal sulama ve gerekse diğer hususlar için önem arz ediyor. İller Bankası ise Teşvikiye İçme Suyu inşaat projesi, Çınarcık İçme Suyu ikmal projesi, Termal İçme Suyu projesi, Yalova, Çiftlikköy, Kadıköy, Taşköprü, Termal grup derin deşarj projesi de yürütülüyor. Dolayısı ile hem kaliteli içme suyu, hem de yeterli içme suyunun sağlanması adına önemli yatırımlar yapılıyor.”
TEG’da Türkiye 3.sü, LYS’de Türkiye 5. olduk
Eğitim yatırımları konusunda da bilgiler veren Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, bu anlamda fiziksel yatırımların ve akademik başarının paralel olarak sürdüğüne dikkat çekti. Eğitim alanında okul yatırımlarının hızla devam ettiğini belirten Yılmaz, “Yalova’da bir çok okulumuz tamamlandı, yapımı sürenler var. Ancak tamamlandığında örnek olacak bir eğitim yatırımı var ki o da özel eğitim kurumu 1. ve 2. kademe kompleks projesi. Proje hazır. Projenin hayata geçmesi ile birlikte özel eğitim ihtiyacı olan küçük çocuklarımızın her türlü fiziksel ihtiyaçlarına göre entegre olduğu bir okul daha Yalova’ya kazandırılmış olacak. Bu okulumuzun belli bir ödeneği var. Hayırseverlerimiz de destek olacaklar. Hayata geçtiğinde özel eğitim alan çocuklarımızın ve ailelerinin arzuladığı bir okul olacak. Ayrıca ilimize 2 tane de önemli okul yatırımı daha yapılacak. Bunlar spor lisesi ve güzel sanatlar lisesi olacak. İlimizde bu iki okulun da eksikliğini hissediyoruz. Bütün bu eğitim yatırımları gerçekleştiğinde diyebilirim ki biz eğitim altyapısını tamamlamış, eğitimde örnek olacak bir il olacağız. Yalova sadece eğitim kurumları anlamında yani fiziksel anlamda değil, eğitim kalitesi anlamında da öncü bir ildir. 2016-2017 eğitim öğretim yılında EBA kullanımında Türkiye birincisi oldu. Fatih Projesinde etkileşimli tahta sayısı 747’ye yükseldi. Okullardaki tablet sayısı 2 binleri buldu ki bu sene daha da artacak. 2017 TEOG sınavında yabancı dil dersi ortalamasında ilimiz Türkiye 3.sü oldu. 2. TEOG sınavında ise 120 sorunun tamamını doğru cevaplayan ve Türkiye 1. si olan 77 kişi vardır. 2017 YGS sınavında ilk bin de 3 öğrencimiz var. Bu anlamda da Yalova Türkiye 5.si oldu. Bir taraftan fiziksel altyapıyı güçlendiriyor diğer taraftan da akademik başarıyı arttırıyoruz” diye konuştu.
400 yataklı hastane 2019’da hizmete girecek
Yalova’da sağlık yatırımları anlamında da önemli adımlar atıldığını belirten Yılmaz, “Yalova sağlık yatırımları açısından çok önemsediğimiz bir yatırım ise 400 yataklı şehir hastanesi yapımı. 2017 yılında yatırım planına alındı. 200 dönüm arsa tahsisi yapıldı. Proje şu anda ihale aşamasına geldi. 2019 yılında bu hastane tamamlanarak hizmete açılacak. Bu hastanemizle birlikte ilimiz sağlık alanında da gerçekten önemli bir il haline gelecek. Bir taraftan yeni hastane yapılırken diğer taraftan da mevcut hastanemizde acil bazı tedbirleri alarak kendi içerisinde yeni birimler oluşturuyoruz. AMATEM bunlardan birisi. Şu anda 100 uyuşturucu bağımlısı buradan hizmet alıyor. Şu ana kadar da 10 uyuşturucu bağımlısı kurtarıldı. Yalova 2016-2017 yılları arasında akıllı antibiyotik kullanımı konusunda Sağlık Bakanlığı reçete bilgi sistemi verilerine göre en az antibiyotik verilen 3. il oldu. Organ bağışı konusunda da ülkede en önde gelen illerden birisiyiz” dedi.
3.2 milyon TL yatırım
KÖYDES ve İl Özel İdaresi yatırımlarını da açıklayan Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, “2016 yılında ilimizde KÖYDES ödeneğinin miktarı 3.2 milyon TL oldu. Bu anlamda toplam 50 adet proje yürütüldü. İl Özel İdaresi ve KÖYDES’le birlikte toplamda 182 proje gerçekleştirilecek. 2016-2017 çiftçi projelerimizde de yoğun bir artış var. Sadece Gıda, tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü değil, İl Özel İdaresi de tarıma ciddi destekler veriyor. 2016 ve 2017 yıllarında genç çiftçi projesi kapsamında toplam 209 çiftçimize 7.2 milyon TL hibe desteği verdik” diye konuştu.
Terörle ve uyuşturucu ile mücadele de kararlılık mesajı
Yalova’da FETÖ terör örgütüne ve uyuşturucu ile mücadeleye yönelik rakamları da basın mensupları ile paylaşan Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, “Terörle mücadelede de önemli adımlar atıyoruz. Başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütlerine yönelik ilimizde çalışmalar yaptık ve yapılan operasyonlarla darbeler indirdik. İl genelinde terör örgütü ile ilişkisi olan 8 dernek ve 1 vakıf kapatıldı. 369 kişi kamudan ihraç edildi. 2 okul, 5 yurt ve 1 kurs kapatıldı. Mallarına el konarak hazineye devredildi. Uyuşturucu ile mücadele de önemli adımlar atıyoruz. Ama uyuşturucu ile mücadele topyekün çalışma gerektiriyor. Çocuklarımızın ve gençlerimizin uyuşturucu ile hiç tanışmaması lazım. Bu da herkesin elini taşın altına sokmasını gerektiren bir durum. Uyuşturucu ile mücadele anlamında kararlı bir çalışma sergiledik sergilemeye de devam edeceğiz. 2016 yılında 48 bin 688 adet kaçak sigara ele geçirdik. 2017 yılının sadece ilk 6 ayında ise 62 bin 547 paket kaçak sigara ele geçirildi. 2017 yılında ilimiz pazar yerinde 19 işyeri kontrol edilmiş 736 kilo kaçak tütün, 851 bin 706 adet makaron ele geçirildi. 2017 yılının ilk 6 ayında narkotik olaylara yönelik operasyon sayısı 2016 yılının toplamından daha fazla. Narkotik işlem yapılan kişi sayısı 2017 yılının ilk 6 ayında 2016 yılının 2.5 katı. Tutuklanan sayısı 2016 yılında 55 iken, 2017 yılının ilk 6 ayında uyuşturucu sebebiyle tutuklanan kişi sayısı 61 olarak gerçekleşti. Ele geçirilen uyuşturucu miktarı 2016 yılında ilk 6 ayda ele geçirilen toplam uyuşturucu madde miktarı 6.3 kilogram iken, 2016 yılının 2. yarısında 10 kat artarak 61.3 kilogram olmuştur. 2017 yılı ilk 6 ayında ise 21.1 kilogram uyuşturucu madde ele geçirilmiştir” şeklinde konuştu.