İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkçı, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle bazı açıklamalarda bulundu. Kaşıkçı, kanserin önlenebilen bir hastalık olduğunu dile getirerek, dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada geldiğini söyledi..
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkçı, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle bazı açıklamalarda bulundu. Kaşıkçı, kanserin önlenebilen bir hastalık olduğunu dile getirdi. Kanser dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada geldiğini söyleyen Kaşıkçı, önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu ifade etti. Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanserin toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açtığını söyleyen Kaşıkçı, bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açtığını kaydetti.
‘Bazı maddeler, kanser riskini artırır’
“Bireysel ve toplumsal açıdan bakıldığında son derece önemli bir sağlık sorunu olan kanser ve kanser konusunda yapılabilecekleri geliştirmek ve gündemde tutmak amacıyla 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak kabul edilmiştir” diyen Kaşıkçı, şu şekilde konuştu: “Biyolojik Risk Faktörleri: Biyolojik Risk Faktörleri; yaş, cinsiyet ve ırk gibi fiziksel özelliklerdir. Fiziksel ve biyolojik özelliklerin, kanser için risk faktörü olup olmayacağı, kanserin tipine bağlıdır. Çevresel Risk Faktörleri; yaşadığınız ya da çalıştığınız çevre koşulları kanser gelişimi için risk faktörü olabilir. Ev ya da iş yerinde bulunan bazı maddeler, kanser riskini artırır. Asbest, radon, hava kirliliği, UV radyasyon, sigara dumanına maruz kalma çevresel risk faktörlerindendir. Genetik Risk Faktörleri; genetik risk faktörleri, aileden kalıtımsal olarak geçen genlerle ilişkilidir. Davranışsal Risk Faktörleri; sigara kullanmak, diyet, egzersiz ve alkol tüketimi gibi değiştirebileceğiniz risk faktörleridir. Sigarayı bırakmak veya düzenli egzersizlerle kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu unutmamalıyız. Kanser yapıcı etkileri bilinen maddelerden korunmak, kanserden korunmada en önemli faktördür. Tütün ve tütün ürünleri ve alkol alımından kaçınmak, güneşte uzun süre kalmamak, katran, asbest, vinil klorür ve boya sanayide çalışanların periyodik olarak kontrollerinin düzenli olarak yapılması, şişmanlığın önlenmesi, yağ alımının azaltılması, meyve, sebze gibi posalı ve bol lifli besinlerin yenilmesi, A ve C vitamininden zengin besinlerin yenilmesi, tuzlu, nitritli ve salamura yiyeceklerin azaltılması kanserden korunmada önemli faktörlerdir. Bu nedenle hiçbir rahatsızlık duyulmasa bile yılda bir kez mutlaka genel sağlık kontrolünden geçilmesi gerekmektedir.”