Sugören Höyüktepe’deki kaçak yapılaşmalar yargıya taşındı. Höyüktepe’ye kaçak olarak yapılan yapıların sahte kayıt belgeleriyle başlandığı ortaya çıktı Sam-Der ve Sugören Köyü Muhtarlığa suç duyurusunda bulundu
Samanlı Dağları Çevre ve Kültür Derneği’nin (SAMDER) Başkanı Hakim Menteş, Sugören Köyü Muhtarlığı ve Sugörenli vatandaşlar, kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi için, Valiliğe, Yalova Cumhuriyet Başsavcılığına ve çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuru yapıldı
Samanlı Dağları tepelerinde…
Yalova Valiliğince geçtiğimiz yıllarda mesire alanına dönüştürülen ve Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca tescili yapılan,SİT alanı Sugören Höyüktepe’ nin yanıbaşında başlayan yapılaşmalar Sugörenlileri, Yalovalıları ve tüm doğa severleri endişelendiriyor. Samanlı Dağları tepelerinde, doğa harikası Höyüktepe Sit alanı yanı başında 142/5 tarla vasfında arazide kanunsuz yapılanma yapılan tüm girişimlere rağmen devam ediyor.
Belgeleri iptal etmiş!
Samder, Sugören Köyü Muhtarlığı ve Sugörenli vatandaşlar, suç duyurusunda “CIMER üzerinden edinilen bilgiye gore usulsüz olarak 5 (Beş) adet yapı kayıt belgelerine dayanarak bu inşaatlara başlanmıştır. Ancak anılan yapı kayıt belgelerinin Yalova Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından sahte olduğu anlaşılınca, müdürlük hemen bu belgeleri iptal etmiş, Cumhuriyet Başsavcılığı’ na suç duyurusu yapmıştır. Tüm bunlara ragmen, irili ufaklı inşaatlar hız kesmeden devam etmektedir. Bu durum, kişilerin ne kadar kanun tanımaz olduklarını göstermektedir.” dediler
Endişelerini şöyle dile getirdiler
Muhtarlığın ve yerel halkın yazılı dilekçeleri, ilgili tüm kamu kurumlarına ve Cumhuriyet Başsavcılığına bireysel şikayet dilekçesi verildiği halde yapılaşmanın hız kesmeden artarak devam etmesi, yöre insanlarını endişelendiriyor.. Sugörenliler “Her önüne gelenin kontrolsüz olarak, projelendirilmeden, orman ve SİT alanlarının yanıbaşına, tarım arazilerine kaçak ve çarpık yapılaşmasına göz mü yumuluyor? Bu durum, imar affından cesaret alanların neden olacağı sorunlar yumağı olarak torunlarımıza bırakacağımız kötü bir miras olacak gibi.” diyerek tepki göstererek endişelerini şöyle dile getirdiler:
Köy İçme Sularını Tehdit Ediyor
Yapılaşma yerinin, yaklaşık iki bin nüfus ve beş işletmenin faydalandığı su kaynaklarının hemen üzerinde, iki su kaynağının elli metre yakınında olduğu bilinmektedir. Bu kişi veya kişilerin atık sularını nasıl bertaraf edecekleri bilinmemektedir. Köy sakinleri, yıllardır içtikleri su kaynaklarının kirlenmesinden endişe etmektedirler.
Yollara Zarar Veriyorlar
Yapılaşma için ağır tonajlı kamyonlar, Yalova’nın deprem alternatif yol ve orman-deniz turizm potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla yapılan Mavi-Yeşil yollarına zarar vermektedirler. Son zamanlarda dağ ve deniz turizmi için buraya gelenler yollardan şikayetçi olmaktadır. Doğa severler “Bizim vergilerimizle yapılan bu yolların böyle zarar verilmesi doğru bulmuyoruz” ifadesiyle tepkilerini göstermektedirler.
Özelliğini yitireceği öne sürüldü
Son günlerde bölgede giderek artan yapılaşmalar, başta Sugören halkı olmak üzere, çevreciler ve doğaseverler den büyük tepki aldı. Burada devam eden yapılaşmayla birlikte Höyüktepe’nin kısa süre içinde tepe olma vasfını ve özelliğini yitireceği öne sürüldü.Yeşil-Mavi Turizm Seyir Yolu güzergâhında bulunan Sugören Köyündeki Höyüktepe ‘den hem Yalova sahilinin ve denizinin güzelliğini, hem de İznik Gölünün büyüleyici atmosferi görülebiliyor.
Doğaseverlerin yeni gözdesi
Höyük Tepe, son yıllarda, foto safari ve seyir noktası olarak en çok beğeni toplayan bölgelerden biri haline gelmiş, doğaseverlerin yeni gözdesi olmuştu.Sugören Köyüne 3 Km mesafede bulunan Höyük Tepe, 600 m rakımlı ve üzeri küçük ölçekli otsu bitkilerle kaplı bir tepedir. Tepe noktasından doğu yönde İznik Gölü, batı yönde ise Marmara denizi görülmektedir.
Tescil edilmişti
Höyük tepe olarak adlandırılmasına rağmen doğu yönde çevresindeki arazi yapısı ile farklılık göstermesi nedeniyle Tümülüs olabilme ihtimaline karşı Sit potansiyelinin irdelenmesi için Arkeolojik amaçlı Jeofizik araştırma yapılarak SİT alanı ilan edilmiş ve Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna başvurusu Valilikçe yapılarak tescil edilmişti. Höyüktepe geçtiğimiz yıllarda, MÖ 3000’li yıllara ait olduğu sanılan ve Bitinya Uygarlığı’nın izlerini taşıyan eski bir Tümülüs (mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepecik), seyir tepesine dönüştürülerek turizme kazandırılmıştı.