En yakın dostlarınızdan biri, hatta çocuğunuzdan ayırmadığınız bir canlı… Tabii ki evcil hayvanlarınızdan bahsediyoruz. Onunla oyun oynamak, aynı evi paylaşmak, onu sevmek size huzur veriyor; biliyoruz. Fakat söz konusu özellikle kedi ve köpek gibi tüyü bol canlılar olduğunda evinize dökülen tüylerden dolayı pek mutlu olmadığınızın da farkındayız. Hem ailenizin hem de aynı evi paylaştığınız evcil hayvanınızın sağlığı için ev temizliğine ekstra önem vermeniz gerekiyor. Peki; evcil hayvan olan evlerde temizlik nasıl yapılmalı, temizlik yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Siz evinizi ne kadar temizlerseniz temizleyin, sevimli dostunuzun temizliğine önem vermezseniz ev temizliğiniz de hayal olarak kalır. Bu nedenle öncelikle evcil hayvanınızın temizliğine önem vermeli ve bu doğrultuda yaşam alanınızın da temiz olmasını sağlamalısınız.
Eğer dostunuz kuş, su kaplumbağası gibi kafes ya da akvaryumda yaşayan bir hayvan değilse yani kedi ya da köpekse öncelikle tuvalet eğitimine önem vermelisiniz. Kedinizi kumda, köpeğinizi ise evin dışına alıştırmalısınız. Aksi takdirde temizlik, sizin için çok daha zorlayıcı bir hal alabilir.
Köpek ile oyun oynayan çocuk
Kediniz kum dışına tuvaletini yaparsa ne yapmalısınız? Emin olun ki kediniz de kumdan başka bir alana tuvaletini yapmaktan çok rahatsız olur. Kumunun pis olması, kedi tuvaletinin bulunduğu alanın kapalı olması gibi nedenlerle kediniz evin diğer alanlarına tuvaletini yapabilir. Bu nedenle sıklıkla kedinizin kumunu değiştirmelisiniz. Kedinizin, kumunun dışına tuvaletini yapması durumunda hemen alanı, amonyak içermeyen, çamaşır suyu dışında başka bir temizlik ürünü ile temizlemeli ve kedinizin oradan koku almasını engellemelisiniz. Eğer kediniz, tuvalet ihtiyacını kumunun dışında karşılamayı alışkanlık haline getirdiyse bir veterinere göstermeyi ihmal etmemelisiniz.
Hepimizin saçları dökülüyor ve yerine yenileri çıkıyor; bunu engelleyebiliyor muyuz? İşte, kedi ve köpeğiniz için de aynı şey geçerli. Fakat onların tüylerinin evinize yayılmasını en düşük seviyeye indirmek için yapabileceğiniz bir şey var: Evcil hayvan tüylerini düzenli olarak taramak ya da evcil hayvanınız köpekse onu yıkamak. Özel taraklar ve şampuanlar sayesinde dökülecek tüyleri toplayabilirsiniz. Bu sayede küçük dostunuzun tüyleri eve daha az yayılır. Bu arada evcil hayvanınızın tükettiği mama da tüy dökmesi konusunda etkili olabilir. O nedenle kedinizin ya da köpeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek, ırkına uygun ve kaliteli mamalar tercih etmelisiniz. Bu konuda veterinere danışabilirsiniz.
Evcil Hayvan Besleyenler Evini Nasıl Temizlemeli?
Özellikle köpek ya da kediniz varsa “Köpek, kedi olan evde temizlik nasıl yapılır?” sorusunun cevabını arıyorsunuzdur. Öncelikle hem evcil hayvanınızın hem de evinizin temizliğini düzenli hale getirmenizde fayda var. Gerekli kuralları uyguladığınızda ise ev temizliği korkulacak bir şey değil!
Sırada her yeri iyice süpürmek var.
Belki evcil hayvanınız yokken koltukları süpürmek sık sık yaptığınız bir şey değildi, ama şimdi aksatmamanız gereken bir uygulama. Süpürme işlemini yukarıdan aşağıya doğru yapmalı yani zeminlerden önce koltukları süpürmelisiniz. Koltuklara yapışan tüylerden, süpürgelerin özel başlarıyla ya da tüy toplayıcılarla kurtulabilirsiniz. Bu arada eğer koltuklarınızın kılıfları çıkıyorsa düzenli olarak onları yıkamayı da es geçmemelisiniz.
Zeminleri süpürürken halınızdaki tüyleri temizlemek için aynı alanı birkaç kez süpürmeniz gerekebilir. Eğer işinizi kolaylaştırmak istiyorsanız kolay temizlenir bir halı alabilirsiniz. Ayrıca evcil hayvan besleyenler elektrik süpürgesi seçerken de toz ve tüyleri yeniden havalandırmayan filtreli modellere, ayrıca özel uçlu süpürgelere yönelmeli. Bu arada halılarınızı düzenli olarak yıkatmayı da ihmal etmemelisiniz.
Evinizin her alanını temizlemeniz gerekiyor, ama sevimli dostunuzun çokça zaman geçirdiği yerleri daha özenli temizlemelisiniz. Örneğin kedinizin kulübesini de süpürmeli ve dökülen tüyleri toplamalısınız. Köpeğinizin yatağını da süpürebilir, hatta yıkayabilirsiniz.