Yalova Kent Konseyi organizasyonunda Yalova Valiliği öncülüğünde tamamlanan Yalova Dirençli Kentler Çalıştayı’nın hazırlanan sonuç raporu düzenlenen toplantıyla ilgili paydaşlara ve kamuoyuna ile paylaşıldı.
Yalova Kent Konseyi tarafından düzenlenen ‘Yalova Dirençli Kentler Çalıştayı’nın sonuç raporu, YTSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen sunumla ilgili paydaşlara ve kamuoyuna sunuldu. Toplantıya Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, YTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sercan Şık, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Erkan Çetintaş, Proje Danışmanı ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Volkan Yılmaz, Proje Koordinatörü ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Kubilay Özer, Proje Koordinatör Yardımcısı Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Av. Fatih Ayaz, kamu kurum müdürleri, oda başkanları ve STK temsilcileri katılım sağladı.
Dirençli Kentler Çalıştayı raporunun sunumunu Proje Koordinatörü ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Kubilay Özer gerçekleştirdi.
“Kent Konseyleri kentin ortak aklıdır”
Açılış konuşmasını Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir yaptı. Kandemir, “Göreve geldiğimizden bu yana kadar yenilikçi, yapıcı adımlar atmak, kente fayda sağlamak adına ekibimizle çalışıyoruz, mücadelemizi sürdürüyoruz. Herkese eşit mesafede, adaletli bir şekilde elimizi uzatmaya çalışırken, kentimize aidiyet duygusuyla bağlı herkesi süreçlerimize dahil ediyoruz. Kent Konseyimizin yaklaşık 7-8 ay önce hayata geçirdiği Dirençli Kentler Projesi’nin, uzun çalışmalar neticesinde çok kıymetli paydaşlarımızla birlikte bu süreci tamamladık. Bu çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum ve bundan sonraki süreçte Yalova’yı idare eden, kentin gelişmesine katkı sağlamak isteyen tüm kurum kuruluş ve dernekler olsun her türlü konuda bir yol haritası olacağına inanıyorum. Birkaç ay önce düzenlediğimiz Dirençli Kentler Çalıştayı ile Yalova’nın tüm paydaşlarını bünyesinde barındırmıştık. Bu arada 7 masa, 103 kişi, 50 kurum ve kuruluşla ortak raporumuz hazırlandı. Yazılı raporumuzu sizlerle paylaştıktan sonra bu elde ettiğimiz başarı bizler için bir başlangıç olacak. El birliği ile daha güzel daha iyi projelere adım atacağız. Bizler Kent Konseyi o kentin ortak aklıdır diyoruz” diye konuştu.
“Çok büyük önemli neticeler elde ediyoruz”
Yalova İl Genel Meclisi Başkanı ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Soygüzel, Kent Konseyi’nin kentin gündeminde olan konuları masaya getirerek bunların tartışılmasını sağladığını söyledi. Soygüzel, “Kent Konseyi’nin görevi olan şehir adına fikir üretmek, projeler geliştirmeyi en güzel biçimde icra ediyor. Özellikle 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi sonrasında da kentlerin afetlere hazırlıklı hale getirilmesi bu anlamda da dünyada çok kullanılan bir kavram olan Dirençli Kentler ya da kentlerin dayanıklılığı konusu konuşulan kavramlardan bir tanesi oldu. Yalova Kent Konseyimiz de bu anlamda öncülük yaparak Dirençli Kentler Yalova Çalıştayı’nı gerçekleştirdi. Ben gündemi ve süreci de takip ediyorum, Yalova Kent Konseyi’nin bu çalışmasından sonra Türkiye’nin farklı şehirlerinde bu başlık altında toplantılar düzenlenmeye başlandı. Bütün bu toplantılardan elde edilen sonuçlar başta belediyelerimiz olmak üzere merkezi idarenin ve taşra teşkilatları ve diğer yerel yönetimler tarafından çalıştayda elde edilen sonuçlar hayata geçirilir. Dolayısıyla çok büyük önemli neticeler elde ediyoruz, aldığımız kararları da hayata geçirmek o derece önemli. Biz Yalova İl Genel Meclisi olarak bu çalıştayla eş zamanlı olarak meclis bünyesinde bir afet ve acil durum komisyonu oluşturduk. Kendi görev alanımızda bulunan konularla ilgili afetlere hazırlıklı olmak anlamında sıkı bir irade ortaya koymuş oldu İl Genel Meclisimiz. İl Genel Meclisi olarak da bu çalıştaydan elde edilen sonuçları değerlendireceğimizi ve komisyonumuz marifetiyle bizim görev alanımıza giren konularda iyileştirmeler yapılmak adına kararlar alacağımızı da ifade etmiş olayım” dedi.
“Şehrimize hazırlık teşkil edecek bu çalışmayı önemsiyoruz”
YTSO Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Başkan Yardımcısı Sercan Şık ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Tüm dünyayı ve tabiki de ülkemizi de etkileyen iklim değişikliğinin sonuçlarını ve afet bölgesinde bulunduğumuz gerçekliğini göz önünde bulundurarak Yalova’mıza bir rota oluşturmalıyız. Bu doğrultuda PKKlı ve bilimi referans alarak bilim insanlarının katkılarıyla Yalova’ya yön verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün ve daha sonrasında Karşılaşma ihtimalimiz olan olumsuz ekonomik koşullar, doğal afetler, ekolojik ve sosyal sonuçlara karşı çözüm üretebilen ve kendi kendisine yetebilen bir Yalova oluşturmalıyız. Dirençli şehir, şehrinde hiçbir kriz veya riske maruz kalmayan değil, her ne sebeple olursa olsun beklenmedik biçimde ortaya çıkan durumlar karşısında hazırlıklı olan ve rasyonel çözümler üretebilen şehirlerdir. Şehirlerin yaşayabilecekleri sorunlara, tehlikelere, doğal veya insan kaynaklı afetlere ve risklere karşı hazırlıklı olmaları ve hızlı çözüm üretebilme kapasiteleri kentsel dirençliliklerini göstermektedir. Bizlerde Yalova’mıza bir hazırlık teşkil edecek bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Yalova’mızın tüm paydaşları ile her türlü riske hazırlıklı olmasını sağlamalıyız. Kent Konseyi Başkanlığı organizasyonu ile yapılan bu çalışmayla Yalova’nın imkan, sorun ve çözüm önerileri göz önüne alınarak kendi olası risk ve kriz eylem planlarını oluşturabileceğini düşünüyoruz. Bu vesile ile bugün açıklanacak olan sonuç raporunun şehrimize faydalı olmasını temenni ediyor.”