Yalova’da sabah saatlerinde meydana gelen 4.1’lik depremin saatler öncesinde yaptığı açıklamada, tehlikeye dikkat çekti. “Marmara’da depremin ayak sesleri var” diyen Kendir, Yalova’nın tehlikede olduğuna dikkat çekti. Olası bir Marmara Depremi’nde Yalova’nın çok şiddetli etkileneceğini söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcisi Osman Kendir, bilim adamlarının devamlı olarak adaların güneyine dikkat çektiğini, bu güneyin ise Yalova olduğunu dile getirdi.
Marmara’da meydana gelecek her depremden Yalova’nın da etkileneceğini söyleyen Kendir, şöyle devam etti: “Adaların güneyi dedikleri yer, tam Yalova’nın olduğu yer. Yalova konumu nedeniyle üç büyük şehrin tam ortasında ve beklenen depremlerde nüfus yoğunluğunun az olması nedeniyle hep ikinci plana atılıyor. Beklenen Marmara Depremi Yalova açıklarında olacak ve bundan da en fazla etkilenecek konumda. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayınlanan fay hatlarını ve yaşanan depremleri gösteren haritada da Marmara’da bir gerilimin olduğuna işaret” diye konuştu.
Oklar bizi gösteriyor
“Konuyu Yalova özelinde değerlendirdiğimizde bütün oklar bizi gösteriyor” diyen Kendir, sözlerini şu şekilde sürdürdü:”Ortada stres birikimi var. Bu bize Marmara Depremi’nin bugün olmazsa bile yakın zamanda -30 yıla kadar- olacağının ipuçlarını veriyor. 7 ya da üstü bir deprem bekliyoruz. Şehirlerin deprem öncesi dönüşmesi yararınadır ve bir bina bile az hasar alsa bir can bile kurtulsa mühimdir. Yalova’nın acilen bir Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’na ihtiyacı var. Bina bazında değil ada bazında dönüşüm ile şehrimizi hem depreme hazırlamış oluruz hem de bugün sorun olan otopark, ulaşım vb. sorunları da beraberinde çözmüş oluruz. Kentsel dönüşümü yapamazsak beklenen deprem bu sefer dönüşümü yapacak ve hasar Hacımehmet Ovası’nda ve sitelerde değil; Safran Deresi ve deniz kenarındaki Yalova-Çiftlikköy-Çınarcık ve Altınova yapılaşmalarda ağırlık kazanacak. Bölgede deprem sonrası da heyelanların oluşması muhtemeldir.”