Yalova’nın içme suyu temini amacıyla 1989 yılında yapılan Gökçe Barajı dibi gördü. Yaklaşık yüzde 27 seviyelerinde doluluk oranına sahip olan baraj, yağış olmazsa en fazla 2 ay yetecek.
25 milyon ton su tutma kapasitesine sahip olan Gökçe Barajı’nda suyun azalmasıyla korkutan görüntü ortaya çıktı. Küresel ısınmanın etkisi, Yalova’ya yağan yağmur miktarlarını da önemli oranda düşürdü. Bu yıl kente gelen yağışlardan elde edilen su miktarı elli yıllık ortalamanın çok altında. Baraj kapakları ile tahliye kanalları şu anda su seviyesinden metrelerce yukarısında kaldı. Daha önce balıkların yüzdüğü metrelerce derinlikte suyun bulunduğu bu alanlarda rahatlıkla yürünebiliyor. Üzerleri midyelerle kaplı kayalar ise su seviyesinden metrelerce yukarıda bulunuyor.
Mayıs ayında yüzde 100 olmuştu
Barajdaki su seviyesi yağışsız geçen günlerin ardından düşmeye başladı. Bu yıl en yüksek ölçülen doluluk oranı yüzde 100 olarak Mayıs ayında ölçülmüştü. O tarihten itibaren düşmeye başlayan doluluk oranları Ağustos ayında yüzde 65, Eylül ayında yüzde 45 olarak kayıtlara geçmişti. Ekim ayının 25’inde yapılan ölçümlerde ise doluluk oranı yüzde 35 olduğu tespit edildi. 18 Aralık itibarıyla Gökçe Barajı’nda doluluk oranı yüzde 27 seviyelerine kadar indi. Önümüzdeki iki ay toprağı ıslatacak ve barajı dolduracak şekilde yağış olmazsa, susuz günler kapımıza dayanacak.