Yalova Valisi Muammer Erol’un başkanlığında, idarede birliğin sağlanması, teşkilatların ahenkli çalışmaları ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla “İl İdare Şube Başkanları Toplantısı” Vali Yardımcıları ve Kurum Müdürlerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.
112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünün hizmet binasında düzenlenen toplantıda; 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Muharrem Bukan ve İl Afet ve Acil Durum Müdürü Aziz Aksoy tarafından kurum faaliyetleri kısaca bilgilendirme sunumu yapıldı.
112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Muharrem Bukan, Kurumun görevleri, teşkilat yapılanması, kadro ve personel durumu, bina, yapılan ve planlanan çalışmalar, tasarruf ve verimliliğin artırılması için alınacak önlemler hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
112 Acil Çağrı Merkezine gelen çağrı istatistiklerinin de ele alındığı toplantıda, %58,4 lük gereksiz çağrı oranının nasıl düşürüleceği ve bu konuda alınacak önlemler konuşuldu. Ayrıca sürekli olarak gereksiz arayan kişilere cezai müeyyide uygulanması kararlaştırıldı. Son olarak 112 Acil Çağrı Merkezi tanıtım filminin gösteriminin sunumu geçildi.
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Aziz AKSOY ise; Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Taşra Teşkilatı olarak 2009 yılı sonu 2010 yılı başında faaliyete başladıkları, bu kapsamda Müdürlükleri bünyesinde olası afetlere etkin müdahale etmek için 10 arama kurtarma teknisyeni, 8 araç, 1 bot, 1 amfibik araçla hizmet verdikleri, Yalova Afet Müdahale Planı doğrultusunda olası afetlere daha etkin ve yerinde müdahale edilmesi amacıyla, ilin afetselliği göz önünde bulundurularak 26 hizmet grubunun oluşturulduğu, ayrıca il genelinde 80 adet toplanma alanı belirlendiği, ilgili Belediyeler vasıtasıyla tabelaların asıldığı ve ayrıca e devlet üzerinde gerekli erişime açıldığı söyledi.
Türkiye genelinde 25 adet bulunan Afet Lojistik Depolarından 1 tanesi İl Müdürlükleri bünyesinde kurulduğu, Başkanlıklarının talimatıyla ilimize, bölgemize ve ülke geneline hizmet verildiği belirtilmiştir. Halihazırda; 2.500 çadır, 640 battaniye mevcut olup ; 29 adet deprem istasyonu kurulmuş olup, bu istasyonlardan 4 tanesi Afet Başkanlığı ve Alman GFZ Kurumu ortaklığında kurulan özel istasyonlar olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca Başkanlıkları ve Alman GFZ Kurumu ile yürütülen projenin devamı niteliğinde olan Smart Net projesi kapsamında 25 adet geçici deprem istasyonu kurulduğu belirtilmiştir.2009 yılından, 2018 yılında kadar İl Müdürlükleri bünyesinde 75.686 kişiye eğitim verdikleri, 65.297 kişiyle de tatbikat yaptıkları ifade edilmiştir. Yine, İl Müdürlüklerince sağlanan hizmetler kapsamında 2009 yılından 2018 yılına kadar 80 olaya müdahale edilmiş, 189 yaralı ve sağ, 22 kişiye ise ölü olarak ulaşıldığı ifade edildi.
Marmara Bölgesinde Deprem Ve Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Türkiye’de Afet Eğitimi Projesi (MARDİM),Okullar Arası Bilgi Yarışması,Bilgi Belge Yönetimi Sistemi Projesi,Engellilere Yönelik Afete Hazırlık Eğitim Programlarının Geliştirilmesi ve Uygulanması Projesi,Afet Çalışanlarına Yönelik Psikososyal Destek Eğitimi Projesi, Manyetotellürik, Gravite Yöntemleri ve Sismolojik Analizlerle Yalova-Termal Bölgesinin Üst Kabuk Yapısının Modellenerek Deprem Fırtınası ve Gömülü Jeotermal Kaynakların Araştırılması, projelerinin yürütüldüğü, Spor Salonlarının Afet Lojistiği Uygulamalarına Uygunluğu Araştırması ile Müdürlük personelinin uluslararası INSARAG yönetim eğitimleri ve katılım belgeleri almaları sağlanması, projeleri ise planlandığı ifade edildi.