Yalova Barosu’ndan Anıt Ağaç Katliamına Sert Tepki

Site Yöneticisi
18 Görüntüleme
2 Min Read

Yalova merkez Gazipaşa Caddesi’nde bir işletme sahibi tarafından kesilen 3 numaralı anıt ağacın yok edilmesi, kentte büyük tepki topladı. Tepkilerin ardından Yalova Barosu da konuyla ilgili sert bir açıklama yaptı

Yalova Barosu’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Kamuoyuna yansıyan haberlerde; Yalova’mızın doğal ve kültürel mirasının bir parçası, yüzyıllara meydan okumuş bir tabiat harikası olan 3 numaralı anıt ağacın mülkiyet sahibi tarafından yasa ve vicdan dışı bir şekilde katledildiği bilgisi paylaşılmıştır. Bu olay, sadece bir ağacın kesilmesi değil, kamuoyunun ortak hafızasına, doğal zenginliğimize ve yürürlükteki yasal düzene karşı işlenmiş ağır bir eylemdir.”

Açıklamanın devamında, anıt ağaçların bireysel mülkiyet konusu olamayacağına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

“2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelikler uyarınca ‘anıt ağaç’ statüsünde bulunan bu doğal varlıklar, sadece bulundukları parselin malikine ait bir mülkiyet unsuru değildir. Aksine, tüm toplum adına korunması gereken, gelecek nesillere aktarılması zaruri kamu değerlerimizdir. Mülkiyet hakkı anayasal sınırları içerisinde kullanılır ve hiçbir hak, toplumun ortak değeri olan çevreyi yok edecek şekilde kullanılamaz.”

Son olarak Baro, hukuki sürecin takipçisi olacaklarını vurgulayarak açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Yalova Barosu olarak, vicdan ve hukuk dışı bu olay karşısında kamuoyunun duyarlılığını paylaşıyor; doğal ve kültürel mirasımıza yönelik her türlü saldırının karşısında, hukukun üstünlüğü ilkesiyle duracağımızı kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz.”

ETİKETLENENLER:
Bu yazıyı paylaş
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir