Subaşı’nda festival coşkusu

Site Yöneticisi
1002 Görüntüleme
4 Min Read

Yalova Valiliği, Subaşı Belediyesi, Yalova Kivi Üreticileri Birliği ve Kivi Festivali Komitesi’nin bu yıl 11. kez düzenlediği Kivi Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Kividen yapılan çok sayıda ürünün yer aldığı festival, konserler ve gösterilerle renklendi.

Subaşı Belediyesi Mehmet Tunalı Tesisleri’nde düzenlenen festivalin açılışına Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, AK Parti Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, CHP Milletvekili Tahsin Becan, Altınova Kaymakamı Halil İbrahim Kazar, Yalova İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Yalova İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ercan Altın, Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, Taşköprü Belediye Başkanı İsmail Arslan, Tavşanlı Belediye Başkanı Mücahit Kaçar, Kaytazdere Belediye Başkanı Doğan Çitil, İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman ve çok sayıda davetli katıldı.

Her yıl kivi hasadı öncesinde düzenlenen festivalin açılış kurdelesini Vali Dr. Hülya Kaya kesti. Vali Kaya ve protokol üyeleri festivalde kurulan stantları tek tek gezerek bilgi alarak ve ürünleri inceledi.

Ürünlerimizde azalma var

Festivalin açılış konuşmasını Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mutlu Çoban yaptı. Festivale katılan herkese teşekkür eden Çoban, “1980’li yılların sonunda başlayan kivi maceramız, bir iki yıl öncesine kadar sorunsuz geldi. Ne yazık ki yakın zaman önce bahçelerimizde hastalık sorunları oluştu. Dolayısıyla ürün tonajlarımızda azalma, bahçelerimizde kurumalar yaşandı. Bu yıl ürünümüzü maliyetlerde göz önüne alınarak 40-45 TL seviyelerinde satışlarını gerçekleştirdik. Fakat geçen yıl olduğu gibi bu yılda bahçelerimizde tonaj eksikliği yaşanmaya devam ediyor. Yaşadığımız sorunlara rağmen Yalova Kivisinin coğrafi farklılığı aroması, depolama merkezlerinin soğuk hava depolarımızın kalitesi Yalova’nın, Kivinin merkezi olmasını devam ettirip, ürünümüzün Yalova Kivisi adı altında tercih edilmesi sağlanıyor. Yaşanılan sorunları birlikte çalışarak aşacağımıza inancımız tamdır.” dedi.

Canbay’dan teşekkür

Başta festival komitesi olmak üzere herkese teşekkür eden Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay ise konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Kolektif bir çalışmanın ürünü olan festivalimizin ilk gününde öncelikle bu festivali bizlere hazırlayan, yaklaşık 2 aydır gece gündüz uğraşan, planlamalarını yapan festival komitemize teşekkür etmek istiyorum. Üç yıldır Yalova’mızın tüm belediyeleriyle el ele verip ortak bir festival yapıyoruz. Biz Subaşı Beldesi olarak, Yalova Kivi Festival’ine ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da sektörel çarşılarımız var. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bize destek olan başta Yalova Valiliğine, Yalova Kivi Üreticileri Birliğine ve Kivi Festivali Komitesine teşekkür ediyorum.” Dedi.

Vali Kaya’nın konuşması

Festivalde konuşan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova’nın kivi ve aronyasının kıymetli ürünler olduğunu, bu ürünleri sürdürülebilir bir şekilde üretime devam etmesi noktasında ellerinden gelen gayreti göstereceklerini aktardı.
Belediyeler, İl Özel İdare ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak çok büyük çalışmalara imza attıklarına vurgu yapan Kaya, şunları kaydetti:
“Araştırma Enstitümüz her geçen gün kiviye değer katabileceğimiz yeni çeşitler bulmaya çalışıyor ve bunları da biz yurt dışına inşallah patentlerini vererek, üreterek, satarak daha da bir değer kazandıracağız. Buradaki amacımız mevcut olan ürünün tanıtımı noktasında yapmış olduğumuz çalışmalarda daha kapsayıcı, yapacağımız çalışmaların tüm Türkiye tarafından sahiplenilmesi noktasında da bir gayret içerisindeyiz.”

Konuşmaların ardından Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay ve Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mutlu Çoban tarafından festivale katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketi takdim edildi.

Festivalin devamında Taşköprü Belediye Başkanı İsmail Arslan, Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay ve ekibi harmanlı zeybek gösterisini sundu. Krey Grubu’nun geleneksel oyunu festivale büyük renk kattı. Taşköprü İlkokulu öğrencilerinin halk oyunları gösterileri sahnelendiği ve akşamında Yalova’lı yerel sanatçı Bayram Ali Ugip sahneye çıktı. Festivalde iki gün boyunca çarşı ve sektör stantları büyük ilgi gördü.

Bu yazıyı paylaş
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir