‘Ezene dur deriz!..’

Site Yöneticisi
105 Görüntüleme
2 Min Read

CHP Yalova İl Başkanı Nur Koçak 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

CHP’li Koçak’ın yayınladığı mesaj şöyle: ‘’1 Mayıs İşçi Bayramına uzanan sürecin ilk adımı 1856 yılında Avustralya nın Melbourn kentinde taş Ve inşaat işçilerinin çalışma saatlerinin azaltılması İçin başlattığı protesto lara kadar uzanır. Dünyada bu tarihten itibaren başlayan işçi mücadeleleri 1889 da Milletlerarası İşçi Kardeşliği teşkilatının Paris Kongresindr ‘işçilerin ortak bayramı’ olarak kabul edilmesine kadar uzanıyor.

Milletlerarası İşçi Kardeşliği Tesikilatı 1889 da Paris Kongresinde ( 2. Enternasyonel in 1. Kongresinde) işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda 1 gün ortak bayram ilan edilmesi ve bu gününde 1 Mayıs Olması kararı alındı.

Ülkemizde ise ; Osmanlı devletinde ilk kez 1911 de pamuk işçilerinin toplanması İle kutlandı. Cumhuriyet in ilanından sonra 27 Mayıs 1935 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki kanun İle 1 Mayıs Bahar Bayramı olarak kutlanmaya başlandı.

Tarihe kanlı 1 Mayıs olarak geçen 1977 deki kutlamalar , daha sonraki yıllar İçin Taksim Meydanına özel bir anlam yüklemesine sebep oldu.

Şimdi The Marmara Otelinin yerinde bulunan Intercontinentaö oteli ve sular idaresi binasından işçilerin üzerine ateş açıldı. Çıkan arbede sonrası kazancı yokuşuna doğru kaçmaya çalışanların bir çoğu ezilerek hayatını kaybetti.

Cumhuriyet tarihimizde 1 Mayıs ne yazikki acılı olaylar silsilesinden geçmiş ve bir çok vatandaşımızın hayatına malolmuştur.

Bugün 1 Mayıs’ları kutluyor isek geçmişin bize kazandırdıklarını ve acılarımızı içimizde taşıyoruz.

Ezene dur deriz, alın teri olsun kafi, Kuru ekmek bile olsa yeriz. 1 Mayıs İşçi Bayramımız Kutlu Olsun.’’

Bu yazıyı paylaş
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir